Ψάρεμα απίκο


Για τους εραστές του τσιμπήματος

Η τεχνική ψαρέματος με καλάμι απίκο αποτελεί την πεμπτουσία του τσιμπήματος των ψαριών.

Αν θέλεις να μάθεις πως τσιμπάνε τα διάφορα είδη ψαριών, το απίκο είναι η καταλληλότερη μέθοδος.


Διάλεξε το σωστό εργαλείοΣτην αρχή επέλεξε ένα ελαφρύ καλάμι από 3,5 έως 5 μ. Αυτό το μήκος είναι ιδανικό για κάποιον που ασχολείται με αυτή τη μορφή ψαρέματος για πρώτη φορά. Όσο η εμπειρία σου αυξάνεται, σιγά-σιγά θ’ ανέβεις σε μέτρα και θ’ αρχίσεις ν’ ασχολείσαι πιο «επαγγελματικά» και με τα υπόλοιπα αναλώσιμα εξαρτήματα όπως είναι η μάνα, το παράμαλλο, οι ειδικές στριφτοπαραμένες, οι φελλοί, οι σαλαγκιές, κ.α.
ΜαλάγραΠριν ξεκινήσεις για την ψαρευτική σου εξόρμηση καλό είναι μαζί με τη ζύμη ή το όποιο δόλωμα πάρεις μαζί σου, να φτιάξεις και μία ζύμη προσέλκυσης των ψαριών, την περίφημη μαλάγρα.
Συνήθως, με το κύριο συστατικό της ζύμης που θα ψαρέψεις φτιάχνεις και τη μαλάγρα σου. Έτσι, όταν φτιάχνουμε ζύμη από τυρί, κ.ά., καλό είναι να φτιάξεις μια μαλάγρα από τυριά, ψωμιά και λίγη άμμο, ώστε να πέφτει γρήγορα στο βυθό και να «μαλαγρώνει» να δημιουργεί δηλαδή ένα μικρό «σύννεφο» από γεύση. Τα ψαράκια, με την όρεξή τους ανοιγμένη από αυτό το γευστικό σύννεφο, θα αναζητήσουν το κύριο γεύμα τους στο αγκίστρι μας.
Με φελλό ή χωρίςΜε βάση το είδος της αρματωσιάς, η τεχνική του απίκο χωρίζεται σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες ψαρέματος: την τεχνική ψαρέματος απίκο με φελλό και την τεχνική ψαρέματος απίκο με καρτελάκι.
Η αρματωσιά με φελλό είναι μία απλή πετονιά, που δένεται στην αρχή στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, μέσα από την οποία περνάς το φελλό, αφού του βγάλεις τον πλαστικό σταθεροποιητή του. Σέρνεις το φελλό μέσα στην πετονιά και τον σταθεροποιείς εκεί που επιθυμείς . Στη συνέχεια και στο τελείωμα της αρματωσιάς δένεις το αγκίστρι.
Στο απίκο χωρίς φελλό τα πράγματα εξειδικεύονται περισσότερο και οι αρματωσιές γίνονται λίγο πιο περίπλοκες, αφού δεν υπάρχει φελλός για τις ενδείξεις των τσιμπημάτων, αλλά στοχεύεις και σε μεγαλύτερες ψαριές. Έτσι, αφού δέσεις τη μάνα πάνω στον κρίκο της μύτης του καλαμιού, προσαρμόζεις ένα ειδικό στριφτάρι, που μπορεί να είναι στριφταροπαραμάνα που δέχεται παράμαλλα με θηλιά ή τριπλό στριφτάρι (σταυρός) για δύο παράμαλλα ή μονό μακρύ στριφτάρι, που θα δεχτεί μονοάγκιστρο παράμαλλο με δόλωμα όχι ζύμη, αλλά σκουλήκια.