Travento και Boom


Όταν τα ρεύματα... μπερδεύουν!

Αν επικρατούν ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα, τα εξαρτήματα αυτά θα σε ξελασπώσουν...


Είναι γνωστό ότι στους ψαρότοπους που επικρατούν δυνατά υποθαλάσσια ρεύματα συσσωρεύονται μικροοργανισμοί και φυτοπλαγκτόν, με αποτέλεσμα τα ψάρια να συνωστίζονται αναζητώντας τροφή. Τα ιδανικά αυτά ψαροτόπια δημιουργούν ωστόσο προβλήματα στον ψαρά, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσει τα μπερδέματα που προκαλούνται στο παράμαλλο, το οποίο έχει την τάση να τυλίγεται γύρω από τη μάνα της αρματωσιάς. Η πετονιά γίνεται έτσι μια μπάλα πονηρεύοντας τα ψάρια, που αφήνουν το δόλωμα απείραχτο...
Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, οι εταιρίες ειδών αλιείας σχεδίασαν δύο πολύ χρήσιμα αξεσουάρ: το travento και το boom. Τα δύο αυτά παρελκόμενα είναι στην ουσία αποστάτες, που έχουν σκοπό να κρατάνε το παράμαλλο μακριά από την υπόλοιπη αρματωσιά και να του επιτρέπουν να περιστρέφεται γύρω από τη μάνα χωρίς να μπερδεύεται. Βεβαίως, δεν γίνεται να εξαλείψεις εντελώς τα μπερδέματα στην αρματωσιά σου, με τη βοήθεια των δύο αυτών εξαρτημάτων ωστόσο μπορείς να ψαρέψεις με καλύτερες προϋποθέσεις και να έχεις ικανοποιητικότερα αποτελέσματα.
Travento. Είναι ένα κομμάτι σκληρού σύρματος με μήκος 10 εκατ. περίπου, το οποίο είναι εφοδιασμένο με 3 συνδέσμους. Στον πάνω σύνδεσμο δένεις τη μάνα της αρματωσιάς, στον μεσαίο σύνδεσμο δένεις το παράμαλλο (με τη βοήθεια ενός στριφταριού που υπάρχει στο travento), ενώ στον κάτω σύνδεσμο τοποθετείς το βαρίδι. Ουσιαστικά με το travento αφενός κρατάς το παράμαλλο μακριά από τη μάνα, αφετέρου το παράμαλλο μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το travento χωρίς να μπλέκεται και κυρίως χωρίς να βιρινιάζει. Θα το βρεις στα μαγαζιά ειδών αλιείας σε διάφορα χρώματα και μεγέθη.
Boom. Χρησιμοποιείται σε πιο ακραίες καταστάσεις, όταν δηλαδή τα ρεύματα στο ψαροτόπι είναι πολύ δυνατά. Όπως και το travento, έτσι και το boom έχει 3 συνδέσμους, όπου εφαρμόζεις την ίδια συνδεσμολογία, με τη μόνη διαφορά ότι στο boom δεν έχεις στριφτάρι για να δέσεις το παράμαλλο, αλλά έναν αποστάτη. Έτσι, όταν η αρματωσιά πέσει στο νερό, το ρεύμα περιστρέφει ολόκληρο το boom γύρω από τον εαυτό του, απαλλάσσοντάς σε από τα μπερδέματα μια και καλή. Στο boom έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις την απόσταση που θα βρίσκεται το παράμαλλο από την υπόλοιπη αρματωσιά, αφού διατίθεται σε διάφορα μεγέθη. Θα το βρεις στα καταστήματα ειδών αλιείας.