Γόπα


Πώς τη γραπώνεις!

Τα μυστικά του ψαρέματος της γόπας αποκαλύπτονται μεμιάς…


Το μήκος της γόπας φτάνει συνήθως τα 30 εκατοστά, αλλά υπάρχουν και μικρότερες. Έχει χρώμα πράσινο και κίτρινο στη ράχη και ασημί προς γκρι στα πλευρά. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ωστόσο οι 4-5 χρυσοκίτρινες παράλληλες γραμμές στην κοιλιά της.
Η γόπα ψαρεύεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο από τα γρι-γρι και τις τράτες. Τον χειμώνα ωστόσο είναι πιο νόστιμη, αφού παχαίνει αρκετά. Το βάρος της φτάνει συχνά μέχρι και 500 γραμμάρια (καλαμόγοπα).
Η μικρή γόπα (γιαλίτης) έχει μήκος 7-8 εκατοστών και τη συναντάμε το καλοκαίρι. Ψαρεύεται με κιούρτους, κοφινέλα και καθετή (με ειδικά παράμαλα). Ψαρεύεται και με το καλαμίδι στα κρεμαστά βράχια, δολωμένο με ζυμάρι ή ψωμοτύρι, καθώς και με δίχτυα απλάδια (γοποδίχτυα). Από τη βάρκα εντοπίζεις με την καθετή το βάθος που τσιμπάει, ενώ από τους τεμπέληδες περιμένουν κρεμασμένες 2-3 καθετές ανά 3 οργιές, μέχρι να πάρουν όλες το ίδιο βάθος στο πρώτο τσίμπημα.
Ψαρεύεται με γαρίδα αλατισμένη, γιατί το στόμα της είναι στενό και παίρνει εύκολα το δόλωμα από το αγκίστρι. Η γόπα είναι επίσης και καλό δόλωμα η ίδια: τη δολώνεις ζωντανή για μεγαλύτερα ψάρια στο χοντροπαράγαδα.