Ψάρεμα χταποδιών με βάρκα


Κι ετοιμάσου για ουζοκατάνυξη

Το λαχταριστό χταπόδι είναι ένα θαλάσσιο είδος που υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες.
Το ψάρεμα αυτού το εκλεκτού μεζέ γίνεται με διάφορους τρόπους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εξετάσουμε το ψάρεμά του από βάρκα.
Το ψάρεμα με βάρκα μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ψαροντουφεκάδων να ψαρέψουμε σε βαθύτερα νερά. Η τεχνική ονομάζεται ψάρεμα με μπρακαρόλα (τριπλό αγκίστρι).
ΧρειάζεσαιΦυσικά, μια βάρκα με κουπιά η μηχανή. Δυο τρεις μπρακαρόλες, γιατί μπορεί να χάσεις καμιά κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, και μια απόχη με μεγάλο άνοιγμα. Κι αν έχεις κι ένα φιλαράκι να πάρεις μαζί σου ακόμα καλύτερα.
Κατάλληλο σημείοΟπού συχνάζουν σπάροι και λυθρίνια, εκεί είναι ένα καλό μέρος για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος. Από τέσσερα με πέντε μέτρα βάθος έως είκοσι είναι καλό βάθος για να ξεκινήσεις. Ξεκίνα την εξόρμησή σου το πρωί, από το χάραμα μέχρι τις έντεκα και το απόγευμα, από τις πέντε έως το σούρουπο.
Τι είναι η μπρακαρόλαΕίναι μια χοντρή πετονιά ογδοντάρα. Της βάζεις ένα στριφτάρι μεγάλο και ένα παράμαλλο από εξηντάρα πετονιά. Από τη μεριά του στριφταριού και προς τα κάτω δένοεις πάνω στο παράμαλλο 5 ανοξείδωτα λαμαρινάκια τετράγωνα ή σε σχήμα οβάλ, διαστάσεως σαν μισό πακέτο τσιγάρα πλακέ. Κάτω από αυτά δένεις καλά ή ένα μεγάλο σαφρίδι ή δυο σπαράκια ή λιθρινάκια. Μετά το ψάρι ή τα ψάρια βάζεις και μια ανοξείδωτη αλυσίδα 30 πόντους αντί για βαρίδι. Έτοιμος!
Τεχνική ψαρέματοςΑφού διαλέξεις την περιοχή που θα ρίξεις, έλεγξε από πού φυσάει ο καιρός. Καλύτερο κι αποδοτικότερο είναι να πηγαίνεις κόντρα στον καιρό με κουπιά. Αν έχεις και παρέα(το φιλαράκι που λέγαμε), βάλτον να κάνει σιγά σιγά κουπί, ενώ εσύ θα ψαρεύεις.
Ρίξε τη μπρακαρόλα στο νερό και άφησέ την να πιάσει πάτο. Αφού πατώσει, κούνα λίγο καθώς ξεσέρνει η βάρκα ή καθώς κάνει κουπί ο φιλαράκος σου. Κάποια στιγμή θα νιώσεις την μπρακαρόλα βαριά. Το χταπόδι είναι απάνω και έχει «αγκαλιάσει» το ψαράκι.
Ήρεμα ανέβασε την μπρακαρόλα με έτοιμη την απόχη σου. Όταν φθάσει το χταπόδι μισό μέτρο κάτω από την βάρκα σου, βάλε την απόχη κάτω από το χταπόδι και φέρε το επανω!