Καβούρια


Είδη και τρόποι ψαρέματος!



Γιατί σκοπός είναι να μην τα ’χεις στην τσέπη σου, αλλά στο πιάτο σου…


Υπάρχουν αρκετά είδη καβουριών, που ποικίλουν σε εμφάνιση, μέγεθος και φυσικά τιμή. Στα κατώτατα κλιμάκια συναντούμε τον παπατρέχα και τον αμμοκάβουρα, ενώ στα ψηλά τα σκαλοπάτια είναι ο μεγάλος πάγουρος, ο σχετικά μικρόσωμος σιδεροκάβουρας και βέβαια η περιζήτητη καβουρομάνα…

Πρέπει να ξέρεις ότι τα μεγαλύτερα καβούρια βράζονται πρώτα και μετά ψήνονται, σαν τον αστακό, για να σφίξει η νερουλή σάρκα τους. Τα μικρότερα ψήνονται κατευθείαν στα κάρβουνα ή μπαίνουν ωραιότατα στο τηγάνι.

Τον παπατρέχα θα τον θυμάσαι από τα μικράτα σου, αφού όλοι έχουμε κυνηγήσει τέτοια καβουράκια στα βραχάκια και τις πέτρες. Αυτά τα καφέ, με τα «νερά» και τα σχέδια. Και πολλοί από μας έχουν νιώσει και το δάγκωμά τους!

Τα καβούρια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους αστακούς, τα μαλακόστρακα, και έχουν 10 πόδια, από τα οποία τα δύο μπροστινά καταλήγουν σε δαγκάνες. Θα τα συναντήσεις σε βραχώδεις και πετρώδεις ακτές, μέσα και έξω από τη θάλασσα.
Το κρέας τους είναι πεντανόστιμο, ειδικά όταν είναι αυγωμένα, ενώ αλλάζουν καβούκι κάθε χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος να τα πιάσεις είναι τις σκοτεινές νύχτες με μια λάμπα κι ένα λεπτό καμάκι.