Σφυρίδα


Το νοστιμότερο πετρόψαρο!

Πώς την πιάνεις χειμώνα-καλοκαίρι…


Είναι ψάρι της πέτρας, με χρώμα καστανό ή μπεζ. Τα χρώματά της ποικίλουν βέβαια ανάλογα με τον βυθό. Ανήκει στα μαυρόψαρα ή πετρόψαρα και έχει κρέας λευκό και πεντανόστιμο, όπως και τα «ξαδέλφια» της, ο ροφός, ο βλάχος και η στήρα. Είναι ψάρι ημιμεταναστευτικό, που συνήθως εμφανίζεται το καλοκαίρι.
Η σφυρίδα ζει σε θαλάμια στα βαθιά νερά, σε αντίθεση με τον ροφό που γιαλώνει συχνά και έξω-έξω. Το βάρος της συχνά ξεπερνάει τα 15 κιλά, ενώ είναι ψάρι εξαιρετικά επιθετικό και ταχύτατο, που κυνηγάει τη λεία του μέρα-νύχτα σε καρτέρια.
Ψαρεύεται, σε αντίθεση με τον ροφό, με τη συρτή νωρίς το πρωί και το απόγευμα με ζωντανό δόλωμα κατά προτίμηση, αλλά και στην καθετή με ζόκα δολωμένη με χταποδάκι φρέσκο και ολόκληρο.
Ψαρεύεται επίσης στα χοντρά παραγάδια με ζωντανό δόλωμα (γόπα, τσέρουλα, σαμπανιό) ή στην ανάγκη και με ψόφιο δόλωμα τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, που -παχιά καθώς είναι πλέον- πλησιάζει κοπαδιαστά τα ακρογιάλια, εξαντλημένη από τη γέννα, και τρώει ό,τι βρει μπροστά της. Το χειμώνα δολώνουμε χταπόδι, σουπιά και καλαμάρι.