Ψάρεψε για τη ζωή σου


Πώς να πιάσεις ψάρια για την επιβίωσή σου!

Σε συνθήκες επιβίωσης, το ψάρεμα είναι η ιδανική μέθοδος για να πάρεις πρωτεΐνη με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό!
Σίγουρα το κυνήγι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βάλεις στο στόμα σου λίγο κρέας, θα χρειαστείς ωστόσο σοβαρό εξοπλισμό, όπως όπλα ή τόξα, αντικείμενα που δυστυχώς δεν χώρεσαν στο σακίδιο που έχεις στην πλάτη σου…
Θα μπορούσες -αν ήξερες- να στήσεις παγίδες από φυσικά υλικά που έχεις στη διάθεσή σου στην ύπαιθρο, η διαδικασία όμως κατασκευής και σωστής τοποθέτησής τους είναι αρκούντως χρονοβόρα. Άσε που πρέπει να περιμένεις και κάποιο ζώο να την πατήσει… Ο σωρός των ψαριών που μπορείς να πιάσεις με ένα αγκίστρι και λίγη πετονιά είναι αναμφίβολα μεγαλύτερος από όλα τα περίεργα πλάσματα που θα πιαστούν στις παγίδες σου. Οπότε, όταν υπάρχει ανάγκη επιβίωσης, σκέψου ψάρεμα! Γι’ αυτό σε κάθε εκδρομική εξόρμησή σου έχε μαζί σου καλού-κακού ένα αγκίστρι και λίγες οργιές πετονιάς. Όλο και κάποιο ρυάκι, ποταμάκι, λιμνούλα ή θάλασσα θα είναι κοντά…
Τι θα χρειαστείςΘυμήσου, μιλάμε για το απόλυτα minimal ψάρεμα της ζωής σου, οπότε εξορθολόγησε τη διαδικασία. Διαθέτεις ήδη αγκίστρι και πετονιά, άρα χρειάζεσαι δύο ακόμη πράγματα που η φύση μπορεί να σου προμηθεύσει απλόχερα:
  • ένα μακρύ κλαδί, στον ρόλο του καλαμιού
  • μια χούφτα σκουλήκια, στον ρόλο του δολώματος
Ώρα για σκάψιμο. Ξέθαψε μερικά ντόπια σκουλήκια από την περιοχή. Θα δείχνουν νοστιμότατα και δελεαστικά στα μάτια των… ντόπιων ψαριών. Κι αυτό αρκεί!
Το αγκίστρι. Μιας και απ’ αυτό εξαρτάται η επιβίωσή σου, είναι πολύ σημαντικό να έχεις μαζί σου το κατάλληλο αγκίστρι. Ναι, ένα χρειάζεσαι, ψαρεύεις για τη ζωή σου άλλωστε κι όχι για βραβείο! Αν η εξόρμησή σου περιλαμβάνει βουνό, είναι πιο πιθανό να συναντήσεις ένα ρυάκι ή ένα ποταμάκι∙ έχε μαζί σου λοιπόν ένα μικρό αγκίστρι για τα ψαράκια που θα τύχει να περάσουν από κει. Αλλιώς, ένα μεσαίου μεγέθους αγκίστρι εγγυάται κάρφωμα σε οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα σου.
Το καλάμι. Προσάρμοσε 3-4 μέτρα πετονιάς σε ένα κοντάρι 2-2,5 μέτρων. Δέσε το αγκίστρι στην άλλη άκρη της πετονιάς και δόλωσέ το. Βαρίδια και καρτελάκια δεν σου χρειάζονται στη φάση που είσαι, φτάνει μόνο το αγκίστρι να πιάσει νερό!
Και τώρα περιμένεις…