Μπάρμπεκιου: κάρβουνο ή γκάζι


Η πρώτη απάντηση που πρέπει να δώσεις!

Το debate «κάρβουνο ή γκάζι» είναι από αυτές τις καταστάσεις που απλά δεν θες να μπεις στη μέση.
Το να προσπαθήσεις να πάρεις θέση είναι σαν να αποπειραθείς να δώσεις λύση στα άλλα κολοσσιαία διλήμματα του καιρού μας: coca ή pepsi, σκύλο ή γάτα, Beatles ή Stones; Το μόνο που μπορείς να κάνεις για το ζήτημα χωρίς να κινδυνεύσει η ψηστική σου ακεραιότητα είναι να το μετατρέψεις σε ένα λιγότερο αιχμηρό δίλημμα: «γεύση ή ευκολία»; Το κατάλληλο grill για σένα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Και γνώσης φυσικά…
Άνεση. Ο κανόνας υποδεικνύει ότι όσο πιο βολική είναι η ψηστιέρα τόσο λιγότερη «καπνιστή» γεύση θα έχει το κρέας σου. Το μπάρμπεκιου με γκάζι είναι ευκολότερο στη χρήση αλλά στερείται της πατροπαράδοτης τσίκνας, ενώ η ψηστιέρα με κάρβουνο είναι ο ορισμός της καλής γεύσης, απαιτεί ωστόσο πιο μπελαλίδικη προετοιμασία. Αν λοιπόν επιλέγεις την ευκολία και την ταχύτητα στο ψήσιμο, το μπάρμπεκιου με γκάζι είναι για σένα. Αν πάλι είσαι πιο παραδοσιακός τύπος και θεωρείς ότι η άνεση που σου παρέχει το γκάζι δεν είναι ικανός λόγος για να εγκαταλείψεις τη νοστιμιά, το κάρβουνο είναι για σένα μονόδρομος…
Αυθεντικότητα. Αν θέλεις τα ψητά σου να μυρίζουν… παράδοση, να διαθέτουν την καπνιστή αίγλη των κρεάτων «της ώρας» που αργοψήνονται στη θράκα, τότε πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξεις κάρβουνο, την αυθεντική θερμαντική πηγή του ξύλου δηλαδή. Όσο μετακινείσαι στις λύσεις γκαζιού, λίγα πράγματα θα παραμείνουν από τη γεύση αυτή, καθώς στην πραγματικότητα το γκάζι δεν προσθέτει τίποτα στη φύση του φαγητού. Η απλότητα ωστόσο του «ανοίγω τον διακόπτη και ξεκινώ το ψήσιμο» δεν μπορεί να νικηθεί εύκολα…
Γεύση. Είπαμε, περί ορέξεως… Υπάρχουν ωστόσο εμπειρικά δεδομένα που ξεκαθαρίζουν κάπως το τοπίο. Σε σχετική έρευνα λοιπόν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών δοκίμαζαν μπιφτέκια και μπριζόλες που είχαν ψηθεί σε κάρβουνο ή γκάζι. Κανείς τους δεν μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ κάρβουνου και γκαζιού στα μπιφτέκια, όταν όμως γεύονταν την μπριζόλα μπορούσαν εύκολα να ξεχωρίσουν τον τρόπο που είχε ψηθεί. Η μπριζόλα στα κάρβουνα είχε τη γνωστή διακριτή (και πεντανόστιμη) γεύση του καπνού.
Χώρος. Κάτι ακόμη που πρέπει να λάβεις υπόψη σου στην επιλογή μπάρμπεκιου είναι το μέρος που πρόκειται να το τοποθετήσεις. Μια σκεπαστή αυλή ή ένας μικρός εξωτερικός χώρος δεν είναι και το καταλληλότερο σημείο για να εγκατασταθεί μια ψηστιέρα με κάρβουνα. Ούτε φυσικά και πάνω σε ξύλινα εξωτερικά πατώματα! Τα μπάρμπεκιου γκαζιού, από την άλλη, είναι ασφαλέστερα και πιο καθαρά, καπνιστικώς μιλώντας, γεγονός που τα κάνει ιδανικά για μικρούς χώρους. Τσέκαρε λοιπόν τις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου που πρόκειται να τοποθετήσεις το μπάρμπεκιου και κινήσου ανάλογα.
Λειτουργικότητα. Πώς σκοπεύεις να χρησιμοποιείς το μπάρμπεκιου; Αν έχεις στο μυαλό σου να γυρνάς από τη δουλειά και να πετάς στη σχάρα μερικές μπριζόλες για βραδινό, τότε πρέπει να σε απασχολήσει ο χρόνος ψησίματος και η ευκολία χρήσης. Το μπάρμπεκιου γκαζιού θα σου λύσει εδώ κυριολεκτικά τα χέρια, αφού πατάς τον διακόπτη και η ψηστιέρα είναι έτοιμη! Μέσα σε 10 λεπτά μπορείς να ξεκινήσεις το έργο σου, καθαρά και γρήγορα, γεγονός που μετατρέπεται σε μεγάλο πλεονέκτημα όταν ο καιρός δεν είναι ακόμα φιλικός για μπάρμπεκιου. Αν, από την άλλη, το ψήσιμο είναι για σένα μια καθαρά κυριακάτικη δραστηριότητα που κάνεις με το πάσο και το μεράκι σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψεις την ασύγκριτη νοστιμιά του κάρβουνου…
Συντήρηση. Οι ψηστιέρες γκαζιού απαιτούν σχολαστικό καθάρισμα και τα ντελικάτα εξαρτήματά τους χρειάζονται σωστή συντήρηση για να διασφαλιστεί η μακροημέρευσή τους. Οι ψηστιέρες κάρβουνου, αντιθέτως, είναι απλούστερες στην κατασκευή και πιο «σκληροτράχηλες» στις κακουχίες. Η έλλειψη μάλιστα μηχανικών μερών κάνει τη συντήρησή τους από ευκολότερη έως… ανύπαρκτη! Όπως και να ’χει, πρόσεξε πάντα την ποιότητα κατασκευής και τη στιβαρότητα του μπάρμπεκιου∙ αν φαίνεται λεπτεπίλεπτο και εύθραυστο, πιθανότατα είναι κιόλας…
Κόστος. Ερχόμαστε λοιπόν στο «διά ταύτα»: τα μπάρμπεκιου γκαζιού είναι γενικώς ακριβότερα από τις ψηστιέρες κάρβουνου, ωστόσο το κάρβουνο είναι ακριβότερο ως θερμαντικό υλικό από το γκάζι, γεγονός που πρέπει να λάβεις υπόψη σου ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να ψήνεις συχνά. Αν του δώσεις να καταλάβει λοιπόν στο ψήσιμο, το κόστος αγοράς και χρήσης της ψηστιέρας κάρβουνου θα ισοσκελίσει μακροπρόθεσμα το μπάρμπεκιου γκαζιού, κάτι που πρέπει να σε απασχολήσει στον οικονομικό σου προγραμματισμό.
Το δίλημμα λοιπόν «κάρβουνο ή γκάζι» το απαντά ο καθένας προσωπικά, καθώς δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να απολαύσεις το ψήσιμο! Το μπάρμπεκιου που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου και συνάδει με τις μαγειρικές σου συνήθειες, την υπομονή σου αλλά και το επίπεδο γεύσης που αναζητάς είναι και το κατάλληλο για σένα. Δώσε απάντηση στα θέματα αυτά και η λύση στο δίλημμα θα σου αποκαλυφθεί αβασάνιστα…