Ξιφίας


Ο βασιλιάς των αφρόψαρων!

Η ανοιχτή θάλασσα του ανήκει…

Ο ξιφίας είναι ψάρι της ανοιχτής θάλασσας και μάλιστα της Μεσογείου, αφού στον Ατλαντικό και τη Βαλτική συναντάται σπανιότερα. Έχει σώμα μακρύ, δέρμα ομαλό χωρίς λέπια και την πιο αναγνωρίσιμη «μούρη» του θαλάσσιου βασιλείου. Το μήκος του φτάνει τα 4 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Το χρώμα του είναι μαυρογάλανο στη ράχη και ασημένιο στην κοιλιά.
Ταχύτατος και δυνατός, ο ξιφίας μεγαλώνει γρήγορα, φτάνοντας τον πρώτο χρόνο ζωής του τα 25 κιλά, ενώ τον δεύτερο ξεπερνάει τα 130. Ψαρεύεται με σύρτες, δίχτυα, καμάκια και ειδικά στο Ιόνιο με παραγάδια. Στη συρτή αφρού ψαρεύεται με δυνατά καλάμια από ειδικά οργανωμένο σκάφος, που μαλαγρώνει κατά διαστήματα στην πορεία του.
Ψαρεύεται επίσης και με τα ξιφιοπαράγαδα. Αυτά είναι παραγάδια που βρίσκονται μονίμως μέσα στο νερό και ψαρεύουν μέρα-νύχτα, δολωμένα με κολιό ή σκουμπρί, σε αγκίστρια χοντρά που επιπλέουν 4-5 οργιές κάτω από την επιφάνεια του νερού, για να μην εμποδίζουν τη διέλευση διερχόμενων σκαφών. Τα καλαδούρια τους είναι μεγάλα με μια μαύρη σημαία, ορατή από μακριά, και αφήνονται ελεύθερα στα ρεύματα. Οι ιδιοκτήτες τους τα παρακολουθούν με ηλεκτρονικές συσκευές, πομπούς και αυτόματο φωτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και αντικαθιστούν τα δολώματα, αφού πρώτα ξεψαρίσουν τα ψάρια που έχουν πιαστεί. Το μήκος των παραγαδιών αυτών φτάνει -αναλόγως την περιοχή- τα 40-50 χιλιόμετρα.

Φωτογραφία του 1936