Το παραγάδι του βαρκάρη


Κι ετοιμάσου για μεγάλες ψαριές

Το παραγάδι αποτελεί ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο πολυάγκιστρο αλιευτικό εργαλείο και προσφέρει καλές ψαριές με λίγο κόπο.
Αποτελείται από χοντρή πετονιά μήκους έως 1000 μέτρων, όπου ανά διαστήματα 2–3 μέτρων δένονται συνολικά από 200 έως 300 μικρότερες πετονιές από ίδιο υλικό, «τα παράμαλα», που καταλήγουν σε ισάριθμα αγκίστρια.

ΧρήσηΤο νήμα του παραγαδιού συγκεντρώνεται κυκλικά σε ρηχό πανέρι στα χείλη του οποίου υπάρχουν φελλοί που καρφώνονται τα άγκιστρα. Όταν δολώνεις, απαγκιστρώνεις ένα ένα τα αγκίστρια, δολώνεις και τα’ αφήνεις μια παλάμη έξω από το πανέρι.

Ο εξοπλισμός του εργαλείου αυτού συμπληρώνεται με τους λεγόμενους «πόδες» του παραγαδιού. Πρόκειται για δύο ισχυρά νήματα που φέρουν στο ένα άκρο τους βαρίδια και στο άλλο σημαδούρα.
Δένεις την αρχή του παραγαδιού στον ένα πόδα και ποντίζεις. Στη συνέχεια ρίχνεις αργά αργά ολόκληρο το παραγάδι εν κινήσει είτε κωπηλατώντας, είτε με μικρή ταχύτητα από μηχανοκίνητη λέμβο, έτσι ώστε αυτό ν’ απλωθεί σε ευθεία, συνήθως παράλληλα προς την ακτή. Όταν ολοκληρωθεί το καλάρισμα προσθέτεις και το δεύτερο πόδα με τη σημαδούρα.

Το πόσο θα αφήσεις το παραγάδι σου στη θάλασσα εξαρτάται από το είδος του δολώματος που χρησιμοποιείς, αλλά συνήθως ο χρόνος παραμονής δεν ξεπερνά τις 2 με 3 ώρες.
Ξεκίνα το καλάρισμα από τις 5:00 έως τις 8:30 το πρωί, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρίχνουν απόγευμα ή ακόμα και μεσημέρι.
Είδη παραγαδιούΤα παραγάδια διακρίνονται σε «χοντρά», «μέτρια» και σε «ψιλά». Στα χοντρά παραγάδια τα νήματα είναι χοντρά και τ’ αγκίστρια μεγάλα, στα μέτρια νήματα και αγκίστρια είναι μέτριου μεγέθους, ενώ αντίστοιχα στα ψιλά και τα νήματα και τα αγκίστρια είναι μικρού μεγέθους.
Τα χοντρά παραγάδια προορίζονται συνήθως για πιο έμπειρους ψαράδες για ψάρεμα μεγάλων ψαριών κατά τη διάρκεια της νύκτας και σε βάθος από 50 ως 100 μέτρα.
ΑπαγορεύσειςΓενικά, για τους ερασιτέχνες ψαράδες απαγορεύεται η αλιεία με παραγάδια με περισσότερα από 150 αγκίστρια ανά ψαρά και με πάνω από 300 αγκίστρια, συνολικά, όταν με το ίδιο σκάφος ψαρεύουν περισσότεροι του ενός.