Το απόλυτο φαγητό για πάρτι


Φέρε σπίτι το χοιρομέρι!

Όταν διοργανώνεις ένα σπιτικό πάρτι «full pansion», είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και φαγητό...


Δεν μπορούν να πίνουν όλο το βράδυ ξεροσφύρι οι καλεσμένοι σου! Θα χρειαστείς λοιπόν πολύ φαΐ. Καλό φαΐ. Κι όσο δελεαστική αν φαντάζει η ιδέα μιας ποικιλίας από καναπεδάκια και «μπουκίτσες», θα σου πάρει πραγματικά όλη μέρα να τα ετοιμάσεις για να τα δεις να εξαφανίζονται από τον μπουφέ πριν καταφτάσουν οι μισοί συνδαιτυμόνες.
Ακολούθησε λοιπόν τον έξυπνο δρόμο. Ένα καπνιστό χοιρινό μπούτι -κατά προτίμηση με κόκαλο- γλασαρισμένο και λαχταριστό, σερβιρισμένο σε χοντρή ξύλινη επιφάνεια και συνοδευόμενο από διάφορα είδη σος και κάνα ζαρζαβατικό για να σπάει η κρεατίλα είναι μια καταπληκτική ιδέα. Είναι τόσο εντυπωσιακό που θα γίνει το κεντρικό μοτίβο του πάρτι. Δείχνει ωραία, μυρίζει ωραία, η γεύση του είναι ακόμα πιο ωραία και η προετοιμασία του δεν θα μπορούσε να ήταν ευκολότερη! Αφού ουσιαστικά είναι ήδη μαγειρεμένο όταν το αγοράζεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ζέσταμα, άντε και να φτιάξεις το γλάσο…
Και μόλις το τοποθετήσεις στον μπουφέ, ξεμπέρδεψες με το φαγητό. Άσε τους έκπληκτους καλεσμένους σου να το περιεργάζονται θαμπωμένοι και να συνωστίζονται γύρω του τσιμπολογώντας τη λαχταριστή του σάρκα. Πρόσθεσε μόνο μερικά κοφτερά μαχαίρια για να βοηθήσεις στην κατασπάραξή του! Και τις πρωινές ώρες που θα ’χει απομείνει μόνο το κόκαλο με λιγοστό κρέας τριγύρω, είναι ό,τι πρέπει για τα αποχαιρετιστήρια «ξενερωτικά» σάντουιτς.
Τι χρειάζεσαι (για έναν ολόκληρο λόχο!)
  • 1 καπνιστό χοιρινό μπούτι με κόκαλο (10-12 κιλά)
  • 1 κομπόστα βερίκοκο
  • ουίσκι ή ρούμι
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
2. Με ένα οδοντωτό μαχαίρι, χάραξε ελαφρά την επιφάνεια του κρέατος σχηματίζοντας μικρά τετράγωνα. Δεν χρειάζεται το μοτίβο να είναι τέλειο. Βάλ’ το στον φούρνο πάνω στη σχάρα με ένα ταψί από κάτω και ψήσ’ το για 2 ώρες περίπου.
3. Για να φτιάξεις το γλάσο, βάλε σε μια κατσαρόλα 4 κουταλιές της σούπας κομπόστα βερίκοκο και 1 κούπα ουίσκι ή ρούμι, ό,τι έχεις. Σιγόβρασέ τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει σιρόπι. Κλείσε το μάτι της κουζίνας και άσε πάνω την κατσαρόλα σκεπασμένη.
4. Με το χοιρομέρι να μετράει ήδη 1 ώρα ψησίματος, βγάλ’ το από τον φούρνο και άλειψε ένα στρώμα γλάσου στην επιφάνειά του. Τοποθέτησέ το και πάλι στον φούρνο και επανέλαβε τη διαδικασία κάθε 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί εντελώς. Θα καταλάβεις ότι το πέτυχες όταν το εξωτερικό του χοιρομεριού γίνει λαμπερό και τραγανό! Σερβίρισέ το -αφού κρυώσει- με μια ποικιλία από μουστάρδες και διάφορες σος.
Θα γλείφουν τα δάχτυλά τους!