Μύησε το παιδί σου στο κυνήγι


Πάρτε μαζί τα βουνά και τα λαγκάδια!

Κυνήγι θα πει πρωτίστως αγάπη και σεβασμός για τη φύση∙ κάθε εξόρμηση σε φέρνει πιο κοντά στην ύπαιθρο και τις χάρες της.
Τι καλύτερο λοιπόν από το να εμφυσήσεις στο παιδί σου τις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και το μεράκι σου για το κυνήγι!
Στα μικρά παιδιά αρέσει πολύ μια εκδρομή στη φύση, αφού το περιβάλλον είναι γεμάτο από καινούρια ερεθίσματα. Η μαγευτική ανατολή του ήλιου, ο «εξωτικός» κόσμος του βουνού, τα καταπράσινα μονοπάτια μπορούν να το συνεπάρουν και να γίνει μια και καλή εραστής της φύσης. Κι από κει κι έπειτα, η αγάπη για το κυνήγι θα ’ρθει φυσικά…
Κάνε την κυνηγητική έξοδο διασκέδαση. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας και είναι απαράβατος! Το παιδί πρέπει να περάσει καλά και να ευχαριστηθεί στην εκδρομή, ώστε το κυνήγι να εγγραφεί στη συνείδησή του ως διασκέδαση και ανεμελιά. Εννοείται ότι όταν βαρεθεί θα πρέπει να διακόψεις επιτόπου την εξόρμηση και να γυρίσετε πίσω. Τίποτα δεν θα το κάνει να μισήσει περισσότερο τις ώρες του κυνηγιού από το να βαρεθεί στη διάρκειά του κι εσύ να επιμένεις να παραμείνετε! Είπαμε, ο σκοπός είναι να θυμάται την όλη εμπειρία με χαρά για να προσμένει πότε θα ξαναπάρετε τα βουνά.
Ανακάλυψε τον… αυτοέλεγχο. Θυμήσου, δεν είναι μια μέρα «σοβαρού» κυνηγιού, αλλά η εισαγωγή του παιδιού σου στις ομορφιές της θήρας. Μην το βλέπεις σαν βάρος και ενόχληση λοιπόν που το παίρνεις μαζί. Ενδέχεται να κουνηθεί και να χαλάσει το καρτέρι σου, να βήξει και να τρομάξει το θήραμα ή να αναστατώσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο το κυνήγι σου∙ τόσο το καλύτερο για τον λαγό ή την τσίχλα που τη γλίτωσε! Εσύ απτόητος, δείξ’ του ότι δεν χάλασε κι ο κόσμος αν την έκανε το θήραμα. Το κυνήγι έχει κι άλλες ομορφιές κι εσύ καλείσαι να το ξεναγήσεις σ’ αυτές…
Μύησε το παιδί στα μυστικά της φύσης. Τα παιδιά έχουν απορίες, πολλές απορίες. Είσαι εκεί για να τις λύσεις! Μάθε του πώς να ξεχωρίζει τα είδη των δέντρων και των καρπών, πώς να διαβάζει τα σημάδια του καιρού, δείξ’ του στο χώμα τα χνάρια των ζώων, εξήγησέ του πώς γίνεται η διαδικασία του κυνηγιού… Είναι σίγουρο ότι έτσι θα κρατήσεις αμείωτη την προσοχή του και θα αναπτύξεις το ενδιαφέρον του για τη ζωή στην ύπαιθρο και το κυνήγι.
Βγάλε τον λαγό απ’ το καπέλο σου. Ύπουλο τρικ, πιάνει όμως πάντα: έχε μαζί σου στην εξόρμησή σας το φαγητό που του αρέσει, αλλά και μια αγκαλιά από σνακ και λιχουδιές. Εγγυημένη επιτυχία! Μια φωτογραφική μηχανή είναι επίσης μια καλή ιδέα -για πιο μεγάλα παιδιά- να απασχολούνται… δημιουργικά, αλλά και να παίρνουν σπίτι το δικό τους τρόπαιο: τη φωτογραφία με το θήραμα που χτύπησες, η οποία και θα τους θυμίζει εκείνη τη συναρπαστική μέρα.
Μην πιέζεις τις καταστάσεις. Πρότεινέ του να σε ακολουθεί στις κυνηγητικές σου εξόδους, χωρίς πίεση ωστόσο. Ο σκοπός θα έχει επιτευχθεί όταν θα σε παρακαλεί αυτό να το πάρεις μαζί σου! Επιπλέον, όταν φτάσει σε ηλικία που μπορείς να του μάθεις να κρατά το όπλο και να τουφεκάει, μη βιάζεσαι να το κάνεις. Το μεγαλύτερο λάθος σου θα είναι να βάλεις το παιδί σου να κρατήσει ένα όπλο όταν δεν θέλει ή δεν νιώθει ακόμα έτοιμο. Άφησέ το να απολαμβάνει τη φύση και να είσαι σίγουρος ότι μόλις εξοικειωθεί με το κυνήγι και θελήσει να δοκιμάσει, εσύ θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθει! Και η απόφαση θα είναι ολότελα δική του.
Κάν’ το θεαματικό. Επειδή ο τελικός σκοπός δεν είναι η φυσιολατρία, αλλά το κυνήγι, καλό είναι να δίνεις προοδευτικά έμφαση στα του κυνηγιού. Ένας κυνηγότοπος πλούσιος σε θήραμα είναι ό,τι πρέπει για να θαυμάσει τα πλάσματα της φύσης και την άγρια ζωή. Αλλά και να δει το κυνήγι στην πράξη, την ωμή ομορφιά της αναμέτρησης θηράματος και διώκτη. Και να γευτεί, βεβαίως, τον πρωταρχικό λόγο του κυνηγιού: το πεντανόστιμο κρέας στο βραδινό του πιάτο…