Μηχανικό βίδωμα


Τα πάντα για τις μύτες των κατσαβιδιών!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και κανείς δεν σου έχει πει...


Στα μαστορέματα στο σπίτι πολύτιμος φίλος είναι το δραπανοκατσάβιδο. Αυτό όμως το ξέρεις ήδη! Ωστόσο το παιχνίδι παίζεται στις μύτες. Τι να πρωτοδιαλέξεις και πώς να ξεχωρίσεις την καλή μύτη που θα κάνει τη δουλειά από αυτή που θα σε αφήσει στα κρύα του λουτρού;
Βάλαμε λοιπόν τις κατσαβιδόλαμες στο μικροσκόπιο του delamagen και να τι έδειξε η ανάλυση...
Πώς ξεχωρίζω τις ποιοτικές μύτες; Οι καλής ποιότητας μύτες διαθέτουν πάντα ενδείξεις, ονόματα ή λογότυπα που δίνουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Στις φτηνές μύτες σπάνια θα συναντήσεις τέτοια στοιχεία. Επιπλέον, η τιμή αγοράς είναι μια καλή ένδειξη. Μπορεί το ακριβότερο να μην είναι πάντα και το καλύτερο, σύμφωνοι, τι προσδοκίες όμως μπορείς να έχεις από ένα σετ 40 τεμαχίων που παίρνεις με 5 ευρώ; Τέλος, οι ανώτερες ποιοτικά μύτες εφαρμόζουν τέλεια πάνω στη βίδα. Έχε λοιπόν μαζί σου μερικές από τις βίδες που χρησιμοποιείς συνήθως και τσέκαρε αν οι μύτες, παρά το σωστό τους μέγεθος, προσαρμόζονται καλά.
Μεγάλο ή μικρό σετ; Η ιδέα της απόκτησης ενός μεγάλου σετ, αν μάλιστα είναι και σε προσφορά, φαντάζει δελεαστική, ωστόσο η χρήση του θα σε απογοητεύσει. Γιατί τις περισσότερες από τις μύτες δεν θα τις χρησιμοποιήσεις ποτέ! Η πρακτική λέει ότι με λίγες μύτες σταυρωτής εγκοπής PH και PZ στα συνηθισμένα μεγέθη τα καταφέρνεις μια χαρά στις περισσότερα οικιακά μαστορέματα. Όσο για τις μύτες Torx, αυτές πρέπει έτσι κι αλλιώς να τις προμηθευτείς στο μέγεθος της βίδας και όχι εκ των προτέρων. Οπότε, είναι προτιμότερο να πάρεις ένα μικρό σετ με τα συνήθη μεγέθη και αν χρειαστείς κι άλλες, τις αποκτάς όταν προκύψει η ιδιαίτερη ανάγκη.
Μπορώ να τις χρησιμοποιήσω και με κατσαβίδι χειρός ή καστάνια; Όσο κι αν οι μύτες έχουν σχεδιαστεί για μηχανικό βίδωμα, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα και με κατσαβίδι χειρός (που διαθέτει την κατάλληλη υποδοχή) καθώς και με καστάνια, με τα ειδικά καρυδάκια. Ιδιαίτερα πρακτικά είναι τα κοντά κατσαβίδια με χειρολαβή σχήματος «Τ», που έρχονται με μια συλλογή από μύτες στα συνήθη μεγέθη και ένα πρόσθετο στέλεχος επιμήκυνσης. Όσο για τις εργασίες με την καστάνια, θα βρεις και καρυδάκια με ενσωματωμένες μύτες.
Πόσο κρατάει μια μύτη; Είναι ξεκάθαρο ότι η διάρκεια ζωής μιας κατσαβιδόλαμας εξαρτάται κυρίως από τη χρήση. Όταν μιλάμε για ξυλοκατασκευές, μπορεί να αντέξει από 500-1000 βιδώματα, ενώ αν διαθέτει σκληρή επίστρωση υψηλής ποιότητας, ο χρόνος ζωής της μπορεί να διπλασιαστεί. Η ειδική επίστρωση όμως απαιτεί προσοχή, αφού η λεγόμενη Tin επίστρωση σε μια φτηνή μύτη δεν συμβάλλει στην ποιότητα και τη μακροημέρευσή της. Κάθε μύτη βέβαια δοκιμάζεται στα «σκληρά» βιδώματα: ακόμα και μία υπερφόρτωση του δραπανοκατσάβιδου μπορεί να καταστρέψει και την καλύτερη μύτη...
Ποια ροπή στρέψης είναι η καταλληλότερη; Δουλεύοντας με επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο, ρύθμισε τη ροπή στρέψης έτσι ώστε η βίδα να εισχωρεί ομαλά στο υλικό, μέχρι που η κεφαλή της να έρθει «πρόσωπο» με την επιφάνεια. Προϋπόθεση είναι βέβαια το σωστό μέγεθος της βίδας και το ταίριασμα της μύτης. Όταν μιλάμε για ελαφριά βιδώματα, σε ξύλο ας πούμε, η ροπή στρέψης δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Εκεί που πρέπει να προσέξεις είναι στα επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα με κρουστική λειτουργία, που μπορεί σε κάποιο ζόρισμα να ανεβάσουν στροφές και να προκύψει υπερβολική ροπή για μια κανονική μύτη. Οι βίδες με εξάγωνη κεφαλή ή Torx είναι καταλληλότερες για τέτοιες περιπτώσεις.
Τι θα μου κοστίσει; Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος της μύτης (αν π.χ. έχει ιδιαίτερη επίστρωση), το μέγεθος της συσκευασίας και φυσικά με το κατάστημα που τις αγοράζεις. Σκοπός είναι να κάνεις την πλέον συμφέρουσα αγορά για τις ανάγκες σου και να μην τινάξεις την μπάνκα στον αέρα! Αν είσαι λοιπόν ερασιτέχνης μάστορας, ένα σετ δέκα τεμαχίων υψηλής σκληρότητας, με μύτες για επιμήκεις και σταυρωτές σχισμές, θα καλύψει τις περισσότερες οικιακές απαιτήσεις σου. Κι αν το budget σου το επιτρέπει, προμηθεύσου και μια-δυο διπλές κατσαβιδόλαμες για ίσιες εγκοπές στη μια άκρη και για σταυρωτές στην άλλη. Όπως και να 'χει, για μια πολύ καλή επώνυμη μύτη θα χρειαστεί να ξοδέψεις κάτι παραπάνω, ωστόσο πρόκειται για αγορά που αξίζει.