Καλαμάρι


Καλός μεζές, ακόμα καλύτερη ψαριά!



Πώς ψαρεύεις το πεντανόστιμο κεφαλόποδο…


Το καλαμάρι ανήκει στα κεφαλόποδα, όπως το χταπόδι και η σουπιά. Διαφέρει από το θράψαλο ως προς το διάφανο, ρόδινο και γαλάζιο χρώμα του σώματός του. Επίσης, το πτερύγιό του είναι μεγαλύτερο και κολλημένο στο κυρίως σώμα. Αντίθετα το θράψαλο έχει χρώμα λευκό λερό, ενώ το πτερύγιό του είναι πιο τριγωνικό και κολλημένο στην άκρη του σώματός του…
Τα καλαμάρι διαθέτει 10 πόδια («μουστάκια») και δύο χέρια μακριά, με βεντούζες στην άκρη, όπως η σουπιά. Στο εσωτερικό και κατά μήκος του σώματός του υπάρχει ένα μόνο κόκαλο, που είναι μακρύ και μοιάζει με ζελατίνα. Το καλαμάρι είναι ένα ακριβό αλίευμα στις ψαραγορές του κόσμου, ειδικά όταν είναι φρέσκο. Το κατεψυγμένο είναι σαφώς φθηνότερο, αφού διακινείται σε τεράστιες ποσότητες από τις ανατολικές χώρες, την Ινδία και τη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Το βάρος του καλαμαριού που ζει στα μέρη μας φτάνει τα 3-4 κιλά (καταμάκια). Τα γιγαντιαία καλαμάρια βέβαια της αβύσσου μπορούν να φτάσουν και τα 250 κιλά…
Ψαρεύεται από την τράτα και το γρι-γρι τις νύχτες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά και με πυροφάνι ή καμάκι. Τις σκοτεινές, ήσυχες και κρύες βραδιές του φθινοπώρου ψαρεύεται και με καλαμαριέρα σε όλα τα βάθη, μόλις σκοτεινιάσει και πριν ξημερώσει.