Οργάνωσε την ντουλάπα σου


Βάλε τάξη στο χάος!


Αν δεν λανσάρεις στιλ «μόλις βγήκα απ’ το πλυντήριο», δεν δικαιολογείται η ντουλάπα σου να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο!
Όχι μόνο δεν μπορείς πρακτικά να βρεις αυτό που χρειάζεσαι όταν το χρειάζεσαι, αλλά και η αναστάτωση της ντουλάπας δεν χτυπάει καλά στο πρωινό μάτι. Τα ρούχα σου περνούν εξάλλου την περισσότερη ζωή τους κλεισμένα στην ντουλάπα. Να τι χρειάζεσαι για να κάνεις τον «εγκλεισμό» τους αξιοπρεπή…
Ο Χρυσός Κανόνας Οργάνωσης Ντουλάπας ορίζει ότι πάντα τοποθετείς τα ρούχα που χρησιμοποιείς συχνότερα στο ύψος του ματιού σου ή χαμηλότερα, ενώ αποθηκεύεις στα ψηλότερα ράφια τα ρούχα που φοράς σπάνια. Εννοείται ότι έχεις ήδη διαχωρίσει τα ρούχα σε εποχιακά: χειμερινός και θερινός ρουχισμός δεν πάνε μαζί! Επιπλέον, μπορείς να ταξινομήσεις ομοειδή ρούχα με βάση το χρώμα τους, ώστε να έχεις κι έναν μπούσουλα για το τι έχεις και τι σου λείπει…
Κοστούμια. Μιας και πρόκειται για τα ακριβότερα κομμάτια του ρουχισμού σου που δεν μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις, πρέπει να εξασφαλίσεις τη μακροημέρευσή τους. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τα σακάκια σου σε φόρμα είναι με τις ειδικές -μεγάλου μεγέθους- κρεμάστρες που «μιμούνται» την κλίση και το φάρδος των ώμων σου. Επίσης, για να παραμείνουν ατσαλάκωτα, κρέμασέ τα με σχετική απόσταση μεταξύ τους.
Πουκάμισα. Για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μη χαλαρώνουν στις ραφές, χρειάζεται κι εδώ μια καλή κρεμάστρα, αλλά και «αέρας» μεταξύ τους στον οδηγό. Επένδυσε σε μια σειρά από ανθεκτικές ξύλινες κρεμάστρες, έτσι ώστε εσύ και τα πουκάμισά σου να δείχνετε καλύτερα για πολύ περισσότερο.
Παντελόνια. Μια ποιοτικά καλή κρεμάστρα διατηρεί την τσάκιση του παντελονιού και κρατά το τσαλάκωμα στο ελάχιστο. Η ξύλινη κρεμάστρα με τον στρογγυλεμένο οδηγό για παντελόνια θα κάνει τη δουλειά.
Γραβάτες. Ο ιδανικότερος τρόπος αποθήκευσής τους είναι με τον ειδικό οδηγό που προσαρμόζεται στην πόρτα της ντουλάπας (αυτό ισχύει και για τις ζώνες σου). Εναλλακτικά, δίπλωσε τη γραβάτα στη μέση (κατά το μήκος της) και τύλιξέ τη σε ρολό αρχίζοντας από τη στενότερη άκρη της. Αποθήκευσέ τες πάντα στο πλάι.
Πουλόβερ & Μπλούζες. Δεν τα κρεμάμε ποτέ, γιατί η κρεμάστρα με τον καιρό θα χαλάσει το σχήμα τους. Δίπλωσέ τα με τον παραδοσιακό τρόπο και τοποθέτησέ τα στην ντουλάπα σε μικρές στοίβες. Μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις και διαχωριστικά ανάμεσα στις στοίβες, για να μην παίρνουν κλίση σαν τον Πύργο της Πίζας! Για να τα βρίσκεις μάλιστα ευκολότερα, στοίβαξέ τα σε κλίμακα: τοποθέτησε κάθε «σκαλί» της στοίβας λίγο πιο μέσα από αυτό που βρίσκεται κάτω του.
Κάλτσες. Δίπλωσε κάθε ζευγάρι στη μέση και μετά πάλι στη μέση. Τοποθέτησέ τες στο πλάι στο συρτάρι, σφηνώνοντάς τες μαλακά ανάμεσα στα άλλα ζευγάρια.
Αν, παρόλα αυτά, τα ρούχα σου είναι τόσα που η ντουλάπα σου δεν συμμαζεύεται με τίποτα, ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς μερικά. Η λογική λέει ότι ρούχα και παπούτσια που δεν έχεις φορέσει εδώ και έναν χρόνο δεν σου χρειάζονται πια. Πιθανότατα δεν θα τα ξαναφορέσεις ποτέ!