Για σαργούς από τα βράχια

Είναι ίσως το πιο σίγουρο ψάρι που θα συναντήσουμε σε μια εξόρμηση για rock fishing, αφού εκεί είναι το φυσικό του περιβάλλον. Η «αρχιτεκτονική» του βυθού και η βιοποικιλότητα των βραχωδών ακτών είναι αυτά που δίνουν ασφάλεια και τροφή στον περιζήτητο σαργό!
Στα βράχια μπορούμε να ψαρέψουμε το σαργό με πολλές τεχνικές, από το casting (τα κοφτά νερά μάς επιτρέπουν να φτάσουμε τα ψάρια ακόμα και με τα παραδοσιακά καρούλια, αφού τις περισσότερες φορές αυτά είναι κάτω από τα πόδια μας), ως το εγγλέζικο και το απίκο, με τα βράχια να δίνουν τη δυνατότητα του εύκολου μαλαγρώματος και της συγκέντρωσης των ψαριών στην ψαρεύτρα μας.
Όμως σαργοί από τα βράχια έχουν βγει ακόμη και με spinning! Ναι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο σαργός τρέφεται και με μικρότερα ψαράκια, που δεν συχνάζουν στο βυθό. Καθαρίζοντας έναν σαργό που είχα πιάσει στην Άνδρο, έκπληκτος βρήκα στο στομάχι του μια ολόκληρη και μεγάλη σαρδέλα…
Όμως ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας, την αναζήτηση σαργών με την τεχνική του rock fishing.
Με αυτήν την τεχνική έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να έχουμε αποδοτικά ψαρέματα όλο το εικοσιτετράωρο, με κατά κανόνα καλύτερες ώρες αυτές λίγο πριν και μετά την ανατολή και τη δύση. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, με κόντρα αεράκι και αφρουδιά, όλες οι ώρες μπορούν να μας δώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο ψάρεμά μας.
Όμως το περιβάλλον των βραχωδών ακτών, εκτός από τη σιγουριά που μας δίνει για την ανεύρεση του σαργού, έχει και κάποιες ιδιαιτερότητες, και πάνω σε αυτές θα πρέπει να προσαρμόσουμε το ψάρεμά μας.
Και η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκινάει από το σπίτι. Από εκεί θα οργανώσουμε την εξόρμησή μας, κάνοντας το πλάνο μας με όλα τα απαραίτητα. Πέρα από το βασικό μας εξοπλισμό, τα διάφορα παρελκόμενα είναι που θα κάνουν τη διαφορά, και γι’ αυτόν το λόγο ξεκινάμε από αυτά.
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΒΙΩΝ
Τα μολύβια είναι κατά μια έννοια το μεταφορικό μέσο που θα μεταφέρει τη δολωμένη αρματωσιά μας στο επιθυμητό σημείο του βυθού που έχουμε επιλέξει να ψαρέψουμε, κάτι που στο rock fishing δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού τα ψάρια που αναζητάμε είναι πολύ κοντά μας.
Μολύβια στο rock fishingΌμως το μολύβι, δηλαδή αυτό το μεταφορικό μέσο της αρματωσιάς μας, θα πρέπει να την επιστρέψει και πάλι πίσω σε εμάς, είτε για να πάρουμε τα ψάρι είτε για να ξαναδολώσουμε. Και εδώ έγκειται η δυσκολία…
Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε αρκετά την προσοχή μας στα μολύβια του rock fishing, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα επιλέξουμε με βάση την αεροδυναμική τους σχεδίαση για την επίτευξη μακρινών βολών. Εδώ αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει δεν είναι το πώς θα πετάξουμε το μολύβι στη θάλασσα, αλλά το πώς θα το σηκώσουμε από αυτήν.
Αυτό που κάνει ιδανικό ένα μολύβι για ψάρεμα στα βράχια είναι η κατασκευή του να είναι τέτοια ώστε να μη σκαλώνει στο ανάγλυφο του βυθού και να σηκώνεται εύκολα κατά το μάζεμά του από αυτόν.
Η χρήση ορισμένων εξειδικευμένων εξαρτημάτων, όπως ο απελευθερωτής βαριδιών, είναι απαραίτητα σε ορισμένες περιπτώσεις, για να μη χάνουμε ολόκληρη την αρματωσιά μας.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ, ΜΑΝΑ & ΚΑΛΑΜΙΑ
Εδώ οι μεγάλοι surf/άδικοι μηχανισμοί έχουν την τιμητική τους. Η μεγάλη τους δύναμη, η στιβαρή κατασκευή τους και οι μεγάλες μπομπίνες που διαθέτουν τους κάνουν ιδανικούς και αναντικατάστατους για ένα σωστό rock fishing ψάρεμα σαργού.
Για πετονιά του μηχανισμού (μάνα), πρώτα απ’ όλα απορρίπτουμε τη χρήση νήματος: ενώ έχει πολύ καλύτερη αντοχή στον ελκυσμό από την πετονιά, δεν έχει καθόλου αντοχή στα γδαρσίματα στην επαφή του με τα βράχια, με αποτέλεσμα το πολύ εύκολο κόψιμό του.
Αν στο μηχανισμό μας έχουμε νήμα και δεν διαθέτουμε άλλη μπομπίνα με πετονιά ή δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νήμα, μία λύση ανάγκης είναι να προσθέσουμε στο νήμα μας ένα κομμάτι πετονιάς (δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με το shock leader στο surf casting), μήκους περίπου 8 με 10 μέτρα.
Για τη σωστή περίπτωση, βάζοντας δηλαδή για μάνα στο μηχανισμό μας πετονιά, θα φροντίσουμε αυτή να έχει πολύ καλή αντοχή στα γδαρσίματα (να είναι δηλαδή σκληρή) και η διάμετρός της να είναι από 0,35 τουλάχιστον, έως και 0,50 σε πολύ δύσκολους βυθούς.
Τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε στο rock fishing για σαργούς πρέπει να δένουν αρμονικά σαν σύνολο με το μηχανισμό μας, όπως άλλωστε σε κάθε είδος ψαρέματος. Η παραβολή στα καλάμια εδώ δεν μας χρειάζεται, αντίθετα θέλουμε σκληρά και νευρικά καλάμια με δράση κορυφής. Η δύναμη και η σκληρότητα του καλαμιού είναι αυτή που θα ξεβραχώσει το ψάρι, που μόλις αντιληφτεί πως έχει καρφωθεί στο αγκίστρι μας θα φροντίσει να βρει το πιο κοντινό καταφύγιο…
Αγκίστρια αντοχής!
Το βασικό χαρακτηριστικό στην επιλογή των αγκιστριών για rock fishing πρέπει να είναι η σκληρότητα και η αντοχή τους ώστε να μη μας προδώσουν ανοίγοντας, σε ένα πολύ πιθανό βράχωμα του ψαριού. Τα νούμερα που θα επιλέξουμε θα κυμαίνονται από Νο 2 έως και Νο 1/0, ανάλογα φυσικά και με τα μεγέθη που δίνει η κάθε εταιρεία για τα νούμερά της (που πολλές φορές διαφέρουν κατά πολύ ανά εταιρεία) και ανάλογα με το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προσοχή: Μετά από σκάλωμα του αγκιστριού στα βράχια, πράγμα πολύ συνηθισμένο στο rock fishing, αν καταφέρουμε και το βγάλουμε έξω θα πρέπει να ελέγξουμε την ακίδα του. Πολλές φορές στραβώνει ή χάνει κατά πολύ την αιχμηρότητά της, οπότε και επιβάλλεται η αντικατάσταση του αγκιστριού.
ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Τα κύρια δολώματα στην αναζήτηση σαργών είναι ο φαραώ, ο αμερικάνος, ο ακροβάτης, αλλά και τα μονοδόλια και τα μανάκια… Ανάλογα την περιοχή και την εποχή, άλλα δουλεύουν περισσότερο και άλλα λιγότερο, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ανακαλύψουμε μόνοι σας. Γι’ αυτό καλό είναι όταν πάμε πρώτη φορά για ψάρεμα σε μία περιοχή, να έχουμε μαζί μας ποικιλία δολωμάτων ώστε να πέσουμε μέσα στις ορέξεις των σαργών του συγκεκριμένου τόπου. Μου έχει τύχει σε ψάρεμα στην Νάξο, οι σαργοί να μην πλησιάζουν στο φαραώ και να χτυπάνε σαν τρελοί στα μανάκια.
Για δόλωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πεταλίδες που θα τις ξεκολλήσουμε από τα βράχια, ενώ αν είμαστε σε ένα μέρος και έχουμε ξεμείνει από δολώματα, δοκιμάζουμε και τη λύση του φιλέτου από κοτόπουλο, και ίσως εκπλαγούμε από το αποτέλεσμα!
ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΜΑΣ
Η αρματωσιά μας κατ’ αρχάς θα πρέπει να είναι μονάγκιστρη, αφού σε τέτοιους βυθούς οποιαδήποτε άλλη είναι σίγουρο πως θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Ακόμα καλύτερα είναι να αποφύγουμε τις συρόμενες αρματωσιές, προτιμώντας τις σταθερές, που, εκτός του ότι δεν σκαλώνουν εύκολα, μας παρέχουν και άμεσο κάρφωμα, μόλις ο σαργός βάλει στο στόμα του το δολωμένο αγκίστρι μας.
Ουσιαστικά, αυτό που μας φέρνει σε επαφή με το ψάρι είναι το παράμαλλο. Πρέπει λοιπόν να είναι διακριτικό για να μη γίνεται αντιληπτή η παγίδα μας στα ψάρια, αν και εδώ η συμπεριφορά των ψαριών είναι τελείως διαφορετική (πιο ανυποψίαστη) από αυτήν των ψαριών στα λιμάνια και τις πολυσύχναστες παραλίες. Παρόλα αυτά η χρήση fluorocarbon παράμαλλου καλής ποιότητας είναι και εδώ απαραίτητη. Αυτό που αλλάζει κατά πολύ στo παράμαλλό μας στο rock fishing, σε σχέση με άλλα ψαρέματα, είναι η διάμετρος, αφού πλέον μιλάμε για Νο 0,28 και πάνω, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός ιδιαίτερου ψαρότοπου.
Για σαργούς από τα βράχιαΓια την αποφυγή σκαλωμάτων, ο τρόπος ρίψης της αρματωσιάς μας πρέπει να γίνει με προσοχή:¨αφού κάνουμε τη βολή, περιμένουμε ώστε να πατώσει το μολύβι μας και σηκώνοντας το καλάμι μας παίρνουμε αμέσως τα μπόσικα της πετονιάς μας. Δεν σέρνουμε ποτέ την αρματωσιά στο βυθό.
Και βέβαια, στο rock fishing δεν αφήνουμε ποτέ τα καλάμια να ψαρεύουν μόνα τους και εμείς να πίνουμε καφέ στο αυτοκίνητο… Αν τσιμπήσει το ψάρι και δεν κινηθούμε άμεσα, είναι σίγουρο πως θα μας βραχώσει.
Σε μια τέτοια περίπτωση, αν βραχώσει δηλαδή ο σαργός, χαλαρώνουμε λίγο την πετονιά μας και σφίγγουμε τα φρένα λίγο πριν το όριο θραύσης της πετονιάς μας, έχοντας το καλάμι σε οριζόντια θέση στα χέρια μας. Αν τα κάνουμε όλα σωστά, το πιο πιθανό είναι μετά από κάποια λεπτά ο σαργός να αφήσει το πρόχειρο καταφύγιό του και να βγει, για να αναζητήσει όμως κάτι πιο σίγουρο. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή!
Βλέποντας την πετονιά να τεντώνει, σηκώνουμε κάθετα το καλάμι μας και μαζεύουμε γρήγορα, χωρίς να επιτρέψουμε στο σαργό να αντιδράσει και να… ξαναβραχώσει! Αν αυτό ξανασυμβεί, κάνουμε τα ίδια βήματα, όπως και πριν, μόνο που αυτήν τη φορά σίγουρα θα περιμένουμε περισσότερο…
Χάντρες και float θα κάνουν ορατό στους σαργούς το δόλωμά μας, ενώ οι χρωματισμοί και οι διάφορες αντανακλάσεις θα ερεθίσουν την περιέργειά τους και θα τους φέρουν κοντά στην αρματωσιά μας.
Για το τέλος άφησα το κυριότερο, που ειδικά στο rock fishing δεν είναι άλλο από την ασφάλεια μας! Σχεδόν πάντα, τα μέρη που αναζητάμε για rock fishing είναι απόμερα, με δύσκολη πρόσβαση σε αυτά, αλλά και δύσκολα σημεία ψαρέματος. Ένα απλό στραμπούληγμα ή κάποιος μικροτραυματισμός είναι πολύ πιθανό να συμβούν, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η παρέα. Με απλά λόγια, για rock fishing ποτέ δεν πάμε μόνοι μας!
Με την ασφάλειά μας όμως έχουν να κάνουν και η ένδυση και η υπόδησή μας! Επιλέγουμε ρούχα ζεστά λοιπόν, που θα προσφέρουν συγχρόνως άνεση στο ψάρεμα, όπως και τα υποδήματα, που θα πρέπει να είναι και αντιολισθητικά!
Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα με απίστευτο ανάγλυφο στις ακτογραμμές της. Ας τις ανακαλύψουμε ψαρεύοντας, χωρίς να ρισκάρουμε όμως για τίποτα την ασφάλειά μας. Ούτε για τον πιο μεγάλο σαργό!