Συμβουλές για γερές ψαριές
Το λυθρίνι αποτελεί μια από τις καλύτερες ψαριές για τους λάτρεις της καθετής.
Είναι το ψάρι που συνήθως ξεχωρίζει τον «μάστορα» από τον ερασιτέχνη. Αυτόν που χειρίζεται μαεστρικά την καθετή και ξέρει τις ιδιοτροπίες των ψαριών. Για να έρθει κοντά στα δολώματα πρέπει να είναι τα εκλεκτότερα και τέλεια δολωμένα. Πρέπει για να πιαστεί να τα έχει πρωτοτσιμπήσει το ίδιο το λυθρίνι και όχι κάποιο άλλο ψάρι.
Δόλωμα
Το δόλωμα που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι εκλεκτή λιχουδιά. Καλές επιλογές είναι η ζωντανή γαριδούλα και το ζωντανό καραβιδάκι.
Δεύτερες προτιμήσεις του λυθρινιού αποτελούν το σκουλήκι σαμάρι και ο σωλήνας, και μετά το φρέσκο ψαροδόλι και το φρέσκο καλαμαράκι.
Η δόλωσή μας πρέπει να είναι προσεχτική, ώστε τα ζωντανά δολώματα να παραμείνουν ζωντανά στα αγκίστρια μας και να μπορούν να αγκιστρώσουν το ψάρι.
Με την πρώτη
Το λυθρίνι αποφεύγει να τσιμπήσει δεύτερο τα δολώματα. Αν προλάβουν και τσιμπήσουν πρώτα άλλα ψάρια, τότε οι πιθανότητες για βγάλεις λυθρίνι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Αν δεν καταφέρεις να πιάσεις τα πρώτα τσιμπήματα στην καθετή σου, τότε καλό είναι να την ανεβάσεις, να την ξαναδολώσεις και στη συνέχεια να την ξαναρίξεις στο βυθό.
Στο βυθό
Το λυθρίνι συχνάζει πολύ κοντά στο βυθό. Άρα το αγκίστρι πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στο βυθό ή και να ακουμπάει πάνω. Το τελευταίο αγκίστρι, αυτό που στοχεύει στα λυθρίνια, πρέπει πάντα να το δένεις σε ένα παράμαλο αρκετά πιο μακρύ από τα άλλα. Πρώτον για να βρίσκεται μακρύτερα από το βαρίδι και την υπόλοιπη αρματωσιά για να μη φοβάται το ψάρι. Δεύτερον για να έχει το δόλωμα περισσότερα περιθώρια να κινηθεί ελεύθερα, να φαίνεται σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό στο ψάρι, να μην το φοβίσει και να μην το κάνει να το υποπτευθεί.
Ιδανικοί ψαρότοποι
Συνήθως το λυθρίνι ζει σε τραγάνα, λασποτραγάνα και πράσινο μαρουλάκι. Ο βυθός με τραγάνα είναι ο καλύτερος για το ψάρεμα κι αυτός είναι που πρέπει πρώτα να αναζητάς.
Καλά μέρη είναι οι αποχές σε απότομους και κοφτούς κάβους και οι αποχές ξερών. Τέτοια σημεία μπορεί να μας δώσουν λίγα λυθρίνια μεν, αλλά πολύ μεγάλα σε μέγεθος.
Ώρες
Οι ώρες που ψαρεύουμε είναι συνήθως οι πρώτες πρωινές και οι απογευματινές για τα ρηχά σημεία, ενώ στα βαθιά μπορείς να αναζητήσεις τα λυθρίνια και τις υπόλοιπες ώρες, με αρκετά μεγάλη επιτυχία.