Πώς ξεκινάς!
Λίγη οργάνωση θέλει για να γίνει στο τσακ-μπαμ...
Είτε κάνεις μόνος σου τη μετακόμιση, με τη βοήθεια βέβαια της παλιοπαρέας, είτε προσφεύγεις σε μια εταιρία μεταφορών, πρέπει να κινηθείς έγκαιρα και μεθοδικά. Λίγη σκέψη είναι απαραίτητη για να εξετάσεις την κατάσταση, να διακρίνεις τις δυσκολίες και να οργανωθείς ανάλογα.
Η μετακόμιση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γενική εκκαθάριση! Αν η αποθήκη σου ή το πατάρι είναι τίγκα στα άχρηστα αντικείμενα, ιδού η κατάλληλη στιγμή για να ξεφορτωθείς τα περιττά και να τα χαρίσεις σε κάποιον που δεν θα του είναι περιττά.
Όσο για τη μέρα της μετακόμισης, εξασφάλισε με κάθε τρόπο την ευχέρεια παρκαρίσματος μπροστά στο σπίτι σου για να διευκολυνθεί σημαντικά η όλη διαδικασία.
Έναν μήνα νωρίτερα. Καθόρισε την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει η μετακόμιση τουλάχιστον έναν μήνα πριν. Θα έχεις έτσι τη δυνατότητα να συνεννοηθείς με τους «βοηθούς» σου ή να κλείσεις έγκαιρα εταιρία μεταφορών για τη μέρα που επέλεξες. Πέρνα μια βόλτα από το νέο σου σπίτι και πάρε μέτρα για το πού θα τοποθετηθούν τα έπιπλα και ο εξοπλισμός. Τσέκαρε αν θα χριεαστείς γερανό.
Δύο εβδομάδες νωρίτερα. Επικοινώνησε με παρόχους και υπηρεσίες και πληροφόρησέ τους για την αλλαγή διεύθυνσης. Ενημέρωσε απαραίτητα την τράπεζά σου για τη νέα σου κατοικία, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έρχονται κανονικά και έγκαιρα τα σημειώματα του λογαριασμού και των καρτών σου, που δεν πρέπει να περιφέρονται σε αναζήτησή σου! Μερίμνησε για το ρεύμα και το νερό: φρόντισε για την παραλαβή του εκκαθαριστικού λογαριασμού, την επιστροφή της εγγύησης αλλά και για τις νέες συνδέσεις στο καινούριο σου σπίτι. Ειδοποίησε την Εφορία και το Ταμείο σουγια την αλλαγή και δες μήπως η νέα σου κατοικία υπάγεται σε άλλα υποκαταστήματα. Όσο για το τηλέφωνο και το internet, επικοινώνησε με τον πάροχο και προγραμμάτισε τις ημερομηνίες διακοπής και επανασύνδεσης.
Μία εβδομάδα νωρίτερα. Συγκέντρωσε κούτες και χαρτοκιβώτια για το πακετάρισμα και κάνε μια λίστα με όλα όσα προβλέπεις ότι θα σου χρειαστούν τις μέρες της μετακόμισης. Άρχισε να πακετάρεις σιγά-σιγά όλα τα πράγματα που δεν σου είναι απαραίτητα μέσα στη βδομάδα αυτή. Παράδειγμα; Τα βιβλία σου...
Μερικές μέρες νωρίτερα. Αν κάνεις μόνος σου τη μετακόμιση, άρχισε να μεταφέρεις σταδιακά μερικά πράγματα στο νέο σου σπίτι, όπως ρούχα και βιβλία, και να τα τακτοποιείς με την ησυχία σου. Θα σου γλιτώσει πολύ κόπο και χρόνο! Επιπλέον, κλείσε ραντεβού με τον ηλεκτρολόγο σου για τη μέρα της μετακόμισης, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος για ορισμένες συνδέσεις στο δίκτυο και για ελέγχους καλής λειτουργίας.
Πακετάρισμα. Ο κανόνας του πακεταρίσματος είναι να γεμίζεις τις κούτες μέχρι το σημείο που δεν θα γίνουν ασήκωτες. Είναι προτιμότερο να κουβαλήσεις περισσότερα αλλά ελαφρύτερα δέματα, παρά να αγκομαχείς σέρνοντας λιγότερες αλλά υπερβολικά φορτωμένες κούτες! Τα βαρύτερα αντικείμενα τοποθετούνται στον πάτο της κούτας για να μη συμπιέζουν τα υπόλοιπα. Και το σημαντικότερο: πάντα να σημειώνεις σε κάθε κούτα τι περιέχει και σε ποιο δωμάτιο πηγαίνει, ώστε κατά τη μέρα της μετακόμισης να μπορείς να βρίσκεις τι πάει πού. Διάλεξε έναν χώρο μέσα στο σπίτι σου και άρχισε να στοιβάζεις εκεί τα πακεταρισμένα δέματα για να ξενοιάσεις από το χάος της ακαταστασίας.
Προμήθειες. Τόσο για τη μετακόμιση όσο και για το νέο σου σπίτι θα χρειαστείς αρκετά εφόδια, ίσως περισσότερα από όσο νομίζεις! Τσέκαρε λοιπόν στην παρακάτω λίστα αν έχεις συμπεριλάβει όλα τα αναγκαία:
Αυτοκόλλητες ταινίες
Νάυλον με φυσαλίδες
Καλυπτική μεμβράνη
Επισκευαστικός στόκος
Στριφόνια, βίδες, καρφιά
Εφεδρικοί λαμπτήρες
Γάντια εργασίας
Σακούλες σκουπιδιών
Καθαριστικά προϊόντα
Σχοινί, σπάγκος
Μονωτική ταινία
Καρφιά με γαντζάκια (για τα κάδρα)
Πατάκια επίπλων
Εργαλεία (μια καλά εφοδιασμένη εργαλειοθήκη θα σου λύσει τα χέρια)