Ενα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του λόγου που μας κάνει αντιπαραγωγικούς όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, έκαναν οι επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι αιτία είναι ένα εγκεφαλικό «μπλακάουτ» που προκαλείται από το στρες.
Είναι από καιρό γνωστό ότι ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο αντιδρά στην αντίληψη του κίνδυνου, επιλέγοντας κατά περίπτωση τη «μάχη» ή τη «φυγή».
Στέλνει δηλαδή μήνυμα για να απελευθερωθεί αδρεναλίνη, επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να το βάλει στα πόδια. Αυτό είναι το στρες.
Τώρα οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το στρες μπορεί να έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο και στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος αναπτύσσεται ακόμα και μετά την εφηβεία.
Ανασκόπηση σειράς μελετών έδειξε τι κάνει ευάλωτο ένα άτομο στο στρες. Ενας παράγοντας είναι ο γονιδιακός. Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο αδύναμα ένζυμα από αυτά που χρειάζονται για να επιστρέψει σε φυσιολογική λειτουργία ο εγκέφαλος ύστερα από ένα επεισόδιο στρες.
Διαπιστώθηκε εξάλλου ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες και τη συρρίκνωση στην προμετωπιαία φαιά ουσία, ενώ μελέτη του ερευνητή Τζον Μόρισον, που εργάζεται στη Mount Sinai School of Medicine, αναφέρει πως οι προμετωπιαίοι δενδρίτες (διακλαδώσεις ενός νευρώνα) επηρεάζονται επίσης από το στρες.