Ώρα για βάψιμο;


Βάψε τους τοίχους μόνος σου

Συμβουλές για αρχάριους ελαιοχρωματιστές.


Το βάψιμο είναι η βασική διαδικασία για την ανακαίνιση ενός σπιτιού και γι αυτό το λόγο πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα όταν την αναλάβεις.
Πριν ξεκινήσεις το βάψιμο θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί στόκο και να έχεις αγοράσει τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσεις. Πριν βάψεις θυμήσου να ελέγξεις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης (για λαδομπογιά απαιτείται αστάρωμα πριν το βάψιμο). Μην ξεχάσεις τις αυτοκόλλητες ταινίες που θα σου χρησιμεύσουν στο βάψιμο κάποιων «δύσκολων» επιφανειών.
Δεν χρειάζεται να αγοράσεις μεγάλες ποσότητες χρωμάτων. Στις συσκευασίες τους αναγράφεται το εμβαδόν που μπορείς να καλύψεις αγοράζοντας τη συγκεκριμένη ποσότητα. Αφού στοκάρεις τις τρύπες που έχουν αφήσει διάφορα ούπατ και άλλες βίδες τρίψε με γυαλόχαρτο το στόκο και πέρασε τα σημεία με αστάρι νερού. Ενώ στεγνώνει το αστάρι, αραίωσε το χρώμα με νερό.
Τα «κοψίματα», δηλαδή τις επιφάνειες που είναι πάνω από το παρκέ ή πάνω από πλακάκια πρέπει να τα οριοθετήσεις με χαρτοταινίες και να τοποθετήσεις προστατευτικές μεμβράνες στο πάτωμα και στα άλλα σημεία που δεν θες να βάψεις.
Αν σκοπεύεις να βάψεις τοίχους και ταβάνια, βάψε πρώτα το ταβάνι ξεκινώντας από τη γωνία ταβανιού και τοίχου. Χρησιμοποίησε ένα μακρύτριχο ρολό για τις άκρες και τις γωνίες. Μη φοβάσαι για το αποτέλεσμα γιατί όταν μετά περάσεις τις μεγαλύτερες επιφάνειες με το στενής λωρίδας ρολό ο τοίχος μετά το στέγνωμα θα έχει την ίδια υφή.
Σε περίπτωση που ασχοληθείς με ψηλοτάβανα δωμάτια να θυμάσαι ότι μπορεί να χρειαστεί και ένα τηλεσκοπικό κοντάρι για την οροφή. Το ρολό πρέπει να κινείται αργά και ομοιόμορφα.
Δώσε προσοχή στη χρήση του ρολού. Πρώτα το βουτάς όλο μέσα στο σκαφάκι (πρέπει να καλυφθεί ολόκληρο με μπογιά) και στη συνέχεια θα το κυλήσεις προς τα πίσω πάνω στο σκαφάκι για να φύγει το επιπλέον χρώμα.
Στο βάψιμο οι κινήσεις σου πρέπει να είναι σταθερές, αργές, μικρές και να γίνονται από πάνω προς τα κάτω, σχηματίζοντας το γράμμα «W». Στη συνέχεια περνάς την ίδια επιφάνεια για να καλυφθούν τα κενά. Όταν στεγνώσει το «πρώτο χέρι», πέρνα το «δεύτερο» με την ίδια σειρά, δηλαδή πρώτα τα «κοψίματα» και μετά τις μεγάλες επιφάνειες.